Happy Lion

SDR operáció

Veronika SDR prezentációja pdf file

A műtéti eljárás leírását a műtétet végző kórház weboldalán található leírás fordításával mutatjuk be. A fordítás nem hivatalos fordítás, tehát nem tekinthető szakirodalomnak, a leírás célja, hogy az olvasót tájékoztassuk az eljárásról, mert magyar nyelvű teljes anyagot sajnos nem találtunk.(ha valakinek tudomása van, kérem, jelezze) Forrás:http://www.stlouischildrens.org/our-services/center-cerebral-palsy-spasticity/about-selective-dorsal-rhizotomy-sdr)

(Minden a leírásban szereplő kép a fenti linkről származik, tulajdonosa a www.stlouischildrens.org )

SDR műtét bemutatása
Minden olyan műtéti eljárások közül (ideértve az oropédiai műtéteket is), melyet ma az agyi bénulásban szenvedett betegeken alkalmaznak, az SDR alaposabb tudományos vizsgálatokon ment keresztül. Megnövekedett bizonyítékok és a St. Louis kórház saját gyakorlata azt mutatja, hogy az SDR egy kiváló alternatíva egyes spasztikus (görcsös) agyi bénulást szenvedett (Cerebral Palsy, CP-s) betegek számára. Mi hisszük, hogy az ilyen betegeknek és szüleiknek figyelembe kellene venniük az SDR-t, mint a CP kezelés része, mielőtt a beteget ortopédiai műtétnek vetnék alá. Felvázolva az SDR eljárást, az SDR eljárás maga azoknak az érzékelési idegrostoknak az elvágását jelenti, melyek az izmokból vezetnek és belépnek a gerincvelőbe. 

Két ideggyök csoport hagyja el a gerincvelőt és rejlik a gerinccsatornában. A hasi gerincgyökök információt küldenek az izmoknak, a háti gerincvelő továbbítja az érzést az izmokból a gerincvelőbe. 


Az operáció során az idegsebész 3-5 szálas csoportokká választ szét minden egyes háti ideggyököt, is miden ilyen idegszál csoportot elektromosan ingerel. Az izmokból az alsó végtagokba irányuló elektromiográfiás (EMG) válaszokat figyelve a sebészcsapat megállapítja, mely idegszál csoport okozza a spaszticitást, feszességet. A rendellenesen működő idegszálcsoportokat elvágják, a megfelelően működő szálak érintetlenül hagyása mellett. Ez csökkenti az izomból érkező üzeneteket, melynek hatására a gerincvelőben lévő idegcellák működése kiegyensúlyozottabbá válik, ezáltal csökkentve a feszességet (spaszticitást) 

Az SDR eljárás részletei: 
Különböző sebészeti technikákat hasznosítottak, hogy az SDR-t végre tudják hajtani. Idegsebészek jellemzően az után végzik el az SDR műtétek, hogy eltávolítanak egy lemezt az 5-7 csigolyánál. Mi is ezt a technikát alkalmaztuk úgy 140 CP-s beteg esetében. Viszont aggódtunk a nagy mennyiségű gerinccsont eltávolítás okozta, esetleges problémák miatt. Ezen kívül, a kiterjedt csonteltávolítás miatt nem javasoljuk az SDR műtétet azoknak a gyerekeknek, akiknek az törzsi izmai gyengék, illetve felnőtteknek sem.

1991-ben kifejlesztettünk egy kevésbé „támadó” sebészeti technikát, amely a csontlemez eltávolítását csak az 1-2 csigolyánál teszi szükségessé. Tovább finomítottuk az eljárást és jelenleg a csontlemezt az egyetlen ágyéki csigolyából távolítjuk el. (A&B kép). Az SDR úgy kezdődik, hogy elvégzünk egy 2,5 – 5 cm-es vágást a hát közepének alsó részén, éppen csak a derék felett. A tövisnyúlvány és a csontlemez eltávolításra kerül, hogy hozzáférjünk a gerincvelőhöz és a gerinc idegekhez. Ultrahanggal és röntgennel határozzuk meg a gerincvelő csúcsát ahol a szenzoros és motorikus idegek természetes elágazása található. Egy gumilappal választjuk szét a szenzoros és motorikus idegeket egymástól. A szenzoros idegek, amiket majd elvágunk kerülnek a gumilemez fölé, és a motorikus idegeket hagyjuk a gumilemez alatt, távol a műtét helyétől. 

Miután a szenzoros idegek hozzáférhetővé váltak, az ideggyököket 3-5 idegszálat tartalmazó csoportokra osztjuk. Minden csoportot EMG-vel ellenőrizzük, mely felveszi az izmok elektronikai képét, jellemzőjét. Az idegcsoportokat spaszticitás (feszesség) alapján rangsoroljuk 1-től (enyhe) 4-ig (erős). Az erősen rendellenes idegcsoportokat elvágjuk. Ezt a technikát ismételjük az L2 és S2 között található gerincidegek esetében. Az L1 gerinc ideggyökök elvágása EMG tesztelés nélkül történik. (http://en.wikipedia.org/wiki/Spinal_cord)


Miután a tesztelést, és vágást befejezik, a gerincvelő agyhártyáját bezárják, és fentanil-t adnak, hogy átmossa a szenzoros idegeket. Ezután a többi rost, szövet és izom összevarrása következik. A bőrt nem varrják, hanem összeragasztják. Így nincsenek öltések, melyeket később el kell távolítani.  A műtét átlagos időtartama 4 óra. Ezután a beteg 1-2 órát a lábadozón tölt, mielőtt éjszakára átszállítják az intenzív osztályra.

A St. Louis kórház véleménye szerint az eljárásunk előnyei, más SDR módszerrel szemben:

1. Csökkent gerinc deformitások a későbbiekben.
2. Csökkent motorikus funkció gyengeség a műtét után.
3. Csípő hajlító izmainak csökkentett mértékű feszessége, az ágyéki első gerincgyökér átvágása miatt.
4. Rövidebb idejű, kisebb intenzitású hátfájdalom.
5. Korábbi élénk fizikai terápia újrakezdése. 

Lehetséges komplikációk:
A dorzális rizotómia hosszú és komplex idegsebészeti eljárás. Mint minden más jelentős idegsebészeti beavatkozás, magában hordoz bizonyos kockázatokat. A lábak és a hólyag bénulása, impotencia, és érzészavar a legkomolyabb lehetséges kockázat. Sebfertőzés és agyhártyagyulladás szintén lehetséges, de általában ezeket antibiotikumokkal kontrollálják. A gerincfolyadék szivárgása a seben keresztül is egy kockázati tényező.

Rendellenes bőrérzékenység a lábfejen és a lábon elég gyakori SDR után, de 6 héten belül ez megszűnik. A lábfej műtét utáni rendellenes érzékenységét nem tudják elkerülni. Átmeneti hólyagkontroll változás előfordulhat, de ez is megszűnik, pár hét után. Néhány beteg tapasztalt húgyúti fertőzést és tüdőgyulladást.